Uredba o svetlobnem onesnaževanju

Obvestilo o Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja

V skladu z novo Uredbo (Uradni list RS št. 81/2007) je potrebno že obstoječa svetlobna obeležja prilagoditi zakonsko določenim mejnim vrednostim svetlobnega onesnaževanja. Pri osvetlitvi reklamnih površin, Uredba določa, za mejo vrednotenja, električno moč.

Zamenjava neustreno osvetljenih reklamnih obeležij

LED sijalke izpolnjujejo visoko zahtevane standarde in so najboljša rešitev za zmanjšanje svetlobnega onesnaževanja z reklamnimi obeležji, saj se zaradi njihovih odličnih lastnosti zmanjša izpust ogljikovega dioksida in se v primerjavi z drugimi viri svetlobe zmanjša poraba električne energije od 50 do 80 odstotkov. LED diode porabijo električno energijo le za ustvarjanje svetlobe in se pri tem ne segrevajo. Z enako količino porabljene energije z LED sijalkami dosežemo kar osemkrat večjo svetilnost brez škodljivih izpustov za okolje.

Fluorescentna osvetlitev tako za zunanja svetlobna obeležja ni več primerna, saj v skladu z navedeno Uredbo ta vrsta osvetlitve povzroča svetlobno onesnaženje zaradi prevelike porabe električne energije (od 130 do 170 W/m²).

Prednost LED sijalk je ne le v prihranku električne energije, pač pa tudi v njihovi dolgi življenjski dobi (10 let) in s tem povezanimi nižjimi stroški vzdrževanja, saj ni potrebna vsakoletna menjava iztrošenih svetil, pa tudi garancijska doba je daljša (3-5 let). Kljub višji ceni LED sijalk bodo uporabniki zaznali prihranek pri porabljeni energiji že po dobrem letu dni.

Preden vas obišče inšpektor

Prihranek pri uporabi LED sijalk na vaših svetlobnih reklamnih obeležjih vam v Vidaflagu lahko povsem preprosto izračunamo. Pokličite nas, svetovali Vam bomo in se dogovorili za ustrezne časovne roke zamenjave zakonsko neustreznih svetlobnih obeležij!